Ράδιο Ένωση 97,3 FM
Live
XX:XX
Ελλάδα

Ο μεσαιωνικός Πύργος Σαιντ Ομέρ στη Θήβα….

Ο μεσαιωνικός Πύργος Σαιντ Ομέρ στη Θήβα….

  σαινΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας σας καλούν να δείτε το μεσαιωνικό Πύργο Σαιντ Ομέρ  και να γνωρίσετε τις εργασίες επανέκθεσης του Μουσείου Θήβας το Σάββατο 13/6/2015.

18:00-20:00 Επίσκεψη στο χώρο- συνομιλία με συντελεστές

20:30 Συναυλία & ποίηση από τον καιρό των ιπποτών

Πύργος μέσα στον περίβολο του αρχαιολογικού μουσείου Θήβας, ο οποίος είναι κατάλοιπο του κάστρου των Φράγκων ηγεμόνων.

Ιστορία

Ο πύργος είναι ό,τι απέμεινε από το μεγαλεπήβολο φρούριο-παλάτι των Σαιντ-Ομέρ.

Στα χρόνια της Φραγκοκρατίας, η φλαμανδική οικογένεια Σαιντ Ομέρ, ήταν άρχοντες της Θήβας. Ένας εξ αυτών, ο Νικόλαος Β΄ Σαιντ Ομέρ (Nicolas Saint-Omer, 1258-1294) οχύρωσε το λόφο της Καδμείας στη Θήβα και κατασκεύασε κάστρο που έγινε η κατοικία του. Το 1287, ο ίδιος έγινε και Βάϊλος του Πριγκιπάτου της Αχαΐας μετά το θάνατο του Γουλιέλμου ντε λα Ρος. (Με αυτή του την ιδιότητα, έκτισε και το Παλαιόκαστρο Ναυαρίνου.)

Σύμφωνα με το Χρονικόν του Μορέως, το κάστρο της Θήβας ήταν τόσο μεγάλο ώστε θα μπορούσε να κατοικήσει σε αυτό βασιλιάς με την ακολουθία του, ενώ το εσωτερικό του κοσμούσαν ιστορικές τοιχογραφίες με τα κατορθώματα των Σταυροφόρων στην Συρία και την Παλαιστίνη.

Το κάστρο παρέμεινε στην ιδιοκτησία της οικογένειας των Σαιντ Ομέρ μέχρι το 1314 που ο τελευταίος απόγονος της δυναστείας πέθανε άκληρος.

Το 1314, το κάστρο πέρασε στους Καταλανούς, οι οποίο είχαν επικρατήσει στην περιοχή.

Στο Χρονικόν του Μορέως αναφέρεται ρητά ότι αργότερα το φρούριο καταστράφηκε από τους ίδιους τους Καταλανούς για να μην πέσει σε χέρια αντιπάλων. Αυτό πιθανόν έγινε κατά το 1331 όταν αναμενόταν η επίθεση του Walter II de Brienne, ή κατά την δεκαετία του 1360, κατά την διάρκεια εμφύλιων ερίδων μεταξύ των φιλόδοξων αρχηγίσκων των Δουκάτων.

Θεωρείται ότι ο σωζόμενος μεσαιωνικός πύργος στην αυλή του σημερινού Μουσείου, στο βόρειο άκρο του λόφου, αποτελούσε τμήμα, ίσως το ακροπύργιο (donjon) του κάστρου αυτού. Προφανώς ο πύργος συνέχισε να είναι σε χρήση σε όλη την μεσαιωνική περίοδο μέχρι και τους νεότερους χρόνους, μετά την καταστροφή του υπόλοιπου συγκροτήματος.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Ο πύργος είναι ογκώδης. Έχει ορθογώνια κάτοψη με διαστάσεις 13,60×16,00μ και πάχος τοίχων 3μ. Σώζεται σε ύψος 13μ. Οικοδομήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από λαξευτούς δόμους μεγάλων διαστάσεων, συνήθως αρχαίο υλικό σε δεύτερη χρήση.

Στην αρχική του μορφή θα διέθετε τουλάχιστον τρεις ορόφους, από τους οποίους σώζεται σήμερα το ισόγειο και ο πρώτος όροφος μέχρι το μέσο περίπου του ύψους του.

Η στέγαση του ορόφου έχει προ πολλού καταρρεύσει, ενώ οι θόλοι του ισογείου, όπου βρίσκονταν αποθηκευτικοί χώροι ή κινστέρνες για νερό, διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Η είσοδος στον πύργο γινόταν από τον όροφο μέσω θύρας που διασώζεται στη δυτική πλευρά, σε ύψος 8 μ. περίπου από το επίπεδο του εδάφους. Στην είσοδο αυτή θα οδηγούσε ξύλινη ανασυρόμενη κλίμακα, ενώ κτιστή κλίμακα διαμορφωμένη μέσα στο πάχος της τοιχοποιίας συνέδεε τον πρώτο όροφο με τον –χαμένο σήμερα– δεύτερο όροφο του κτιρίου.

Το Κάστρο στην Τέχνη και στο Λόγο

Η αναφορά στο κάστρο της Θήβας στο Χρονικόν του Μορέως [554]:

Ἀπὸ τοῦ πλούτοσαιντ ομερυ τοῦ πολλοῦ, τὴν ἀφεντίαν
ὅπου εἶχεν,
τὸ κάστρον τοῦ Σαὶντ Ὀμερίου, ὅπου ἦτον εἰς τὴν Θήβαν,
ἐποίησεν, κ᾿ ἔχτισεν αὐτὸ κάστρο ἀφιρὸν εἰς σφόδρα·
οἰκήματα ἔποικε εἰς αὐτὸ διὰ ἕναν βασιλέαν.
Ἔποικεν γὰρ κ᾿ ἐχτίσεν το κ᾿ ἐκαταϊστόρησέν το
τὸ πῶς ἐκουγκεστήσασιν οἱ Φράγκοι τὴν Συρίαν.

Ιστορικά στοιχεία: http://www.kastra.eu/

Ελλάδα

Δείτε περισσότερα σε Ελλάδα

Η Λιβαδειά έδρα των μεταπτυχιακών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. για την Στερεά Ελλάδα

Μ.16 Ιουνίου 2015

«Εδώ δεν είναι Βιβλιοθήκη…”

Μ.15 Ιουνίου 2015

Προς κάθε κατεύθυνση το ηχηρό μήνυμα από το Δίστομο για δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας

Μ.12 Ιουνίου 2015

Ποιοι θα κάνουν δωρεάν διακοπές με τον Κοινωνικό Τουρισμό ΟΓΑ

Μ.8 Ιουνίου 2015

Ιερώνυμος: Να δώσουμε …Πνεύμα

Μ.7 Ιουνίου 2015

Το Bullying στην εργασία

Μ.2 Ιουνίου 2015

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα – Ιστορία μιας κλοπής

Μ.2 Ιουνίου 2015

Ο Φιλέλληνας Γερμανός στην μάχη της Ακρόπολης το 1822 και ο δισέγγονος του στην Σφαγή του Διστόμου το 1944!

Ράδιο Ένωση6 Ιανουαρίου 2015

Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου με επωνυμία «Ένωση Εργαζομένων στην εταιρία Αλουμίνιον της Ελλάδος», είναι το Διοικητικό Συμβούλιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΡΑΔΙΟ – ΕΝΩΣΗ» Η ως άνω αστική εταιρεία ιδρύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 1994 και το καταστατικό της έχει καταχωρηθεί νόμιμα στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς με αύξοντα αριθμό 113/1994. Έδρα της εταιρείας ορίζεται η Παραλία Διστόμου και το κατάστημα αυτής θα στεγάζεται επί της οδού Νηρέως 58. Σκοπός της εταιρείας είναι η ίδρυση και λειτουργία ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο Νομό Βοιωτίας, που θα καλύπτουν με τις εκπομπές τους σ΄ όλο το Νομό αυτό και ειδικότερα στην περιοχή της Παραλίας Διστόμου της Επαρχίας Λιβαδειάς, όπου και η έδρα της εταιρείας, θέματα που ανάγονται στην εξυπηρέτηση των εργαζομένων γενικά, στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, καθώς και στην πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη όλου του κοινού της περιοχής. Σκοπός της εταιρείας είναι επίσης η ερεύνα και η μελέτη διαφόρων εργασιακών θεμάτων, καθώς και η διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων, εκδηλώσεων, εκθέσεων, προγραμμάτων κ.λ.π, που θα αφορούν στα παραπάνω πεδία έρευνας και μελέτης.


Όροι Χρήσης & Πολιτική Απορρήτου

© 2018 Ράδιο Ένωση 97,3 FM. Σχεδιασμός & Φιλοξενία Ιστοσελίδας SugarWeb Design